Poate nu crezi încă asta, dar amintește-ți cum era când erai copil, cât de mult de minunai de lucrurile simple, de viața cu toată magia ei, de uimirea pe care o trăiai ori de câte ori observai câte un fluture că se apropie de nasul tău sau cât de tare te distrai în parc cu prietenii când uitai de tine la joacă.
Ce era deosebit atunci când erai copil?
Nu te luai în serios pentru că nu aveai de ce să o faci.
Erai perfect exact așa cum erai.
Iubeai cu toată ființa ta viața și te jucai cât era ziua de lungă.
Unde sunt acum joaca și iubirea? Au dispărut?
Nicidecum, sunt tot în tine cu toate că acum ești și tu părinte și simți încă bucuria și iubirea în inima ta. Doar uită-te acum și simte-le. Lasă-le să fie!
Așa este că încă le poți simți?
Le simțim pentru că nu am renunțat la spiritul de copii din noi.
Ce s-a întâmplat între timp?
Am fost „educați” de părinți, ne-au educat cu iubire și au făcut tot ce au știut ei mai bine.
Dar, ne-au programat parental, ne-au spus că seriozitatea este importantă, că uneori ar trebui să ne dea o mamă de bătaie, că na…
…altfel „carnea” nu crește dacă nu ne dă câte o scatoalcă.
Ne-au spus să fim „cu minți”, adică să stăm în banca noastră și să nu comentăm prea mult pentru că lumea este plină de pericole și ar trebui să fim îngrijorați pentru ziua de mâine.
Și chiar nu greșeau.
Pe vremea lor existau pericole de tot felul și viața se trăia cu frică pentru că erau în comunism.
Au încercat să ne ferească de rele pentru că erau multe pe atunci și le era teamă că nu reușim, că nu o să ne descurcăm, așa că ne spuneau să fim ambițioși, să luptăm pentru a reuși, să fim îndârjiți șamd.
Efectele?
Ne-au învățat să credem că doar prin ambiție, înverșunare, luptă, sacrificiu vom reuși. Și astfel ne-au programat parental.
Ei așa au reușit.
Dar dacă e să ne uităm ce se ascunde în aceste cuvinte, vom constata că ne induc ideea că „viața este grea” și putem reuși doar dacă ne luptăm.
Și atunci de ce ne mirăm că suntem atât de stresați, de agitați și de înverșunați?
Ne-au învățat că este nevoie de ambiție dusă la extrem, adică să facem ceea ce nu ne place și să stăm ațintiți pe obiectiv uitând de lucrurile care contează.
Și atunci de ce ne mirăm că sunt oameni care muncesc 12-14 ore pe zi pentru o casă mai mare, o mașină mai mare și uită de familie, sănătate și micile bucurii?
Ne-au învățat că trebuie să fim înverșunați, adică să fim căpoși, de neclintit, rigizi.
Indiferent de ceea ce simțim, să ne ignorăm emoțiile.
Ne-au învățat că pentru a avea o viață bună, trebuie să ne sacrificăm, adică să uităm de noi în detrimentul altor persoane și să ne ascundem emoțiile ca să nu deranjăm.
Păi și cum am putea avea o viață bună cu o astfel de educație?
Observi că programarea ne-a făcut pas cu pas să ne „îmbolnăvim”?
Și ne dorim să ne vindecăm de dragul copiilor pentru că nu vrem să ne programăm și noi copiii în același fel.
Nu vrem să îi „stricăm” așa cum din păcate părinții noștri au făcut-o cu noi.
Ei ne învățau cum să ne descurcăm într-o lume grea, iar noi ne doream doar iubire și să ne jucăm cu ei.
Eu unul căutam cu disperare atenție, voiam să fiu văzut, voiam să îmi spună mama „Bravo Florin, poți! Am încredere în tine.”
Voiam să îi simt căldura din voce, să mă aprecieze, să mă accepte și când luam o notă proastă sau când am spart geamul vecinei de la parter cu mingea. Voiam să mă pupe, să mă mângâie în văzul tuturor, nu doar când dormeam, voiam să mă țină în brațe până amorțeam.
Și mai voiam ceva, să fim un singur suflet tot timpul, nu doar de Crăciun și de Paște.
Dar Doamne, ce dor îmi e de acele clipe!
Asta este tot ceea ce voiam. Și încă mai vreau asta.
Sunt nopți în care îi iau cu gândul pe toți în brațe, pe mama, pe tata, pe fratele meu mai mare care îmi dădea câte o palmă peste cap, pe celălalt mai mare ce îmi fura tricoul sau pe cel mai mare care mă apăra de ceilalți doi.
Îi iubesc așa cum îmi iubesc fiul.
Și totuși observ cum alunec chiar și eu uneori în metehnele educației învățate de la părinți.
Alunec pentru că am învățat să fiu părinte de la părinții mei.
Deoarece nu sunt singurul care a învățat să fie părinte de la părinții săi, o „școală” imperfectă, am decis să construiesc programul Academia emoțiilor pentru a opri perpetuarea tiparelor parentale nepotrivite și a crea o nouă generație de adulți și părinți fericiți, echilibrați și împliniți.
Nu e ușor, dar știu că se poate pentru că eu am oprit ciclul la mine și am mai făcut asta și cu alți părinți în trecut.
Am oprit programarea parentală să mai distrugă încă o generație.
În Academia emoțiilor toată familia primește exerciții de „deprogramare parentală” și învățăm cu toții cum să fim un singur suflet zi de zi, nu doar de Crăciun și de Paște.
Academia Emoțiilor îl va ajuta:
În fiecare zi, îți vom prezenta informațiile esențiale pentru tema pe care o abordăm în format video.
Poți de asemenea citi transcriptul, dacă îi este mai usor să urmărești și înțelegi astfel informațiile.
Poveștile oferă suport în vindecarea rănilor și vă oferă, ție și copilului tău, un context educativ pentru conectare.
În fiecare zi, îți pregătim activități distractive care să vă aducă în familie joaca și iubirea de care aveți nevoie.
Aveți la dispoziție chestionare frecvente prin care puteți să verificați dacă informațiile esențiale au fost înțelese corect.
Cele mai întâlnite probleme care apar în familie vor fi explicate de un specialist și veți avea la îndemână metode de a le preveni sau de a le gestiona atunci când apar.
Pe tot parcursul programului, veți avea acces la interviuri și ateliere cu experți din domeniu.
La începutul fiecărei săptămâni vei avea acces la planul săptămânal care îți va oferi o imagine de asamblu privind tema pe care o abordăm.
Faci parte dintr-o comunitate în care ne susținem reciproc și unde împărtășim experiențe legate de parcurgerea programului.
Care sunt rănile mele emoționale? Ce fraze am moștenit de la părinți? Cum le transmit copilului meu?
În această primă lună vei învăța să privești către comportamentul tău, mai precis către cauza declanșatoare a reacțiilor tale, înainte de a corecta comportamentul copilului tău. Vei afla cum poți să creezi mediul potrivit, astfel încât relația cu al tău copil să se dezvolte în înțelegere și acceptare.
De ce copilul meu ignoră ce îl rog să facă? De ce copilul meu se comportă diferit când este cu mine sau cu alte persoane din familie?
În această a doua lună, ne vom ocupa de tot ceea ce înseamnă modul în care, fără să conștientizăm, îi programăm pe copii să se comporte.
Vom lucra asupra construirii cadrului perfect familial, acel cadru în care comunicarea, cooperarea, organizarea și respectul reciproc dăinuie.
Cum să-l ajut pe copilul meu să-și înțeleagă emoțiile și să aibă reacții potrivite? Cum ar putea copilul meu să învețe mai bine și să fie mai atent la ce face?
Aici, ne vom ocupa de dezvoltarea potențialului copilului, dincolo de programarea parentală.
Copilul va învăța să-și înțeleagă emoțiile, reacțiile, să-și identifice tiparul de gândire și stilul de învățare, sau, mai bine zis, cine este el.
Vom lucra la adoptarea atitudinii potrivite a copilului în funcție de provocările zilnice.
Cum să-l ajut pe copil să accepte când pierde, când nu reușește sau când are un eșec? Cum aș putea să-i explic și să exersăm răbdarea, frustrarea, furia și perseverența?
În această lună, copilul va învăța să-și dezvolte răbdarea, toleranța la frustrare, onestitatea față de el însuși în primul rând, cum să facă față conflictelor și cum să-și gestioneze corect emoțiile, în orice situație.
Îți vom pune la dispoziție jocuri, activități și exerciții adaptate nivelului de vârstă al copilului tău pentru ca toată călătoria lui să se realizeze prin joacă, interes și curiozitate. Pe platforma online vei găsi și îndrumările pas cu pas, adresate fiecărui tip de activitate socio-emoțională.
Cum să-i explic copilului meu ce este bullyingul și cum să se apere de alți copii care îl agresează? Cum să-l ajut să fie mai responsabil și să mă ajute mai mult?
Este luna în care copilul va învăța cum să se poziționeze față de: frica de judecată, de expunere, de umilință, de bullying și cum să-și asume comportamentul, astfel încât să devină responsabil.
Vom lucra ca o echipă, astfel încât copilul să aibă încredere în el și să găsească cele mai bune soluții, în funcție de situație. Va fi încurajat să învețe prin descoperire și îi vom valorifica experiența de viață, pentru ca toate activitățile propuse să fie practice și utilizate în viața de zi cu zi.
De ce copilul meu face ceea ce-l rog numai dacă îi ofer ceva: timp la desene, jucării, dulciuri? Cum aș putea să-mi dau seama care este calea cea mai bună pentru a ne conecta și să devină copilul meu mai cooperant cu mine?
În această ultimă lună, copilul va învăța să empatizeze, să devină un bun ascultător înainte de a reacționa, să-și dezvolte motivația interioară, să colaboreze constructiv, să învețe din propriile greșeli.
Vom lucra asupra conectarii prin cele 5 limbaje de iubire ale copiilor. O sa descoperi de ce copilul tau vrea, probabil, sa se joace incontinuu cu tine, ori isi doreste mereu cadouri sau te roaga sa stai mereu langa el. Stii acele momente cand pur si simplu se lipeste de tine si nu mai vrea sa-ti dea drumul?
La achiziționarea programului, vei primi, ca bonus, cursul online:
În acest curs online, am luat și am analizat cele mai comune și problematice comportamente ale copilului precum: răzvrătirea, nemulțumirea, șantajul emoțional, violența și altele.
În urma cursului, vei reuși:
– să te conectezi cu copilul în momentele în care manifestă comportamente nepotrivite;
– să înțelegi cauzele care stau la baza comportamentului său;
– să elimini cauzele, pentru a evita ca acel comportament să se repete.
Am folosit, în crearea acestui program, atât cunoștințele acumulate în procesul de certificare cu cel mai bun analist comportamental din lume „Paul Ekman” în 2019 în Manchester, cât și cele aflate din colaborarea cu diverși specialiști din România, cum ar fi prof. dr. Florian Colceag.
Academia emoțiilor este un program genial pentru copii cu povești care acaparează atenția și totodată îi face pe ei să-și recunoască propriile emoții.
În timpul exercițiilor și activităților. copii descoperă dansul dintre gând emoție și fricile cum vin și dispar constientizand ca sunt proiecții ale minții și că nu sunt reale.
Cu ajutorul acestui program lași genialitatea copilului tău să fie!
Am parcurs alaturi de baiatul meu de 8 ani jumate programul Academia Emotiilor. Am fost placut impresionata inca de la primele exercitii. Aveam impresia ca imi cunosc copilul si ca stiu foarte multe despre lumea lui emotionala, dar am fost foarte surprinsa sa descoper ca multe aspecte pe care eu ma asteptam ca el sa le perceapa intr-un fel, el le percepea intr-un mod total diferit de cum ma asteptam eu…. (read more?) Povestile i-au placut foarte mult, nu doar pentru ca in multe situatii se regasea chiar el cu o parte din experientele sale, dar pentru ca prin intermediul lor a reusit sa gaseasca solutii la anumite situatii cu care el se confrunta.
Recomand acest program tuturor parintilor care:
👉 vor sa afle mai multe despre lumea emotionala a copiilor lor
👉 parintilor care vor sa-si sustina copiii in a-si dezvolta inteligenta emotionala
👉 vor sa-si incurajeaze şi sa-si susţina copiii ca să îşi urmeze pasiunea şi planurile
Dezvoltarea emoţionala chiar contează!
Băiatul meu a învins frica de întuneric, frica de a merge la antrenamentul de rugby, deși a fost amenințat de un coleg de echipă că îl va bate dacă va mai îndrăzni să meargă, frica de câini, frica de a își spune părerea indiferent de ce vor spune ceilalți și multe altele.
A reușit pentru că a învățat ce sunt fricile din acest program, de ce apar, de unde apar și care le este rostul. Apoi, a învățat că el nu este acele frici, descoperindu-și astfel curajul și a merge dincolo de ele. Relația cu copilul meu s-a schimbat considerabil și pentru această schimbare îți mulțumesc din suflet Florin Alexandru și întregii echipe pentru așa instrument, pentru că este un instrument mai mult decât necesar oricărei familii.
Mulțumiri depline!
Acest program ne-a apropiat foarte mult, ne-a ajutat să comunicăm mult mai deschis, să ne acceptăm stările și comportamentul, chiar și pe acela neplăcut și să găsim împreună soluții.
Acum băiatul meu vine cu soluții atunci când mă vede supărată sau nervoasă și îmi spune „la ce îți folosește mami? Hai mai bine să ne calmăm, hai să respirăm împreună…” sau „mami, ce emoție și ce gând ai?” și are doar 6 ani, dar deja știe atât de multe datorită acestui program magic.
Chiar este magic, plin de provocări și de subtilități ce le observi pe parcurs în comportamentul copilului.
Sunt Florin Alexandru, părinte, cofondator Tikaboo, autor și creator al mai multor jocuri și programe de dezvoltare a inteligenței emoționale, singurul analist comportamental din România acreditat de Paul Ekman International, specializat în analiza credibilății și recunoașterea expresiilor faciale (Facial Action Coding System).
Programul Academia Emoțiilor este proiectul meu de suflet și scopul a tot ceea ce am devenit eu și am reușit să creez și construiesc până acum.
„Am ales să mă dedic studiului inteligenței emoționale pentru că această calitate magică reprezintă de ce-ul fiecăruia dintre noi. Mai exact, dacă știm să ne construim acest de ce, vom putea să experimentăm imensul potențial uman ce se află în fiecare dintre noi.”
Simona Șuhani este licențiată în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar.
Își găsește vocația în educație și în pasiunea către jocurile pentru copii.
Descoperă că, pentru a ajunge la inima unui copil, are nevoie de sprijinul părinților și de legătura lor puternică de relaționare, astfel decide să-și continue studiile urmând cursurile programului de Master Resurse Umane în Educație: Formare și Management.
De când a devenit mămică, a înțeles că orice efort educațional este în zadar, dacă nu este hrănită nevoia de conectare a copilului, acea necesitate primordială de a fi iubit fără „dar”, „poate” sau „depinde”. Astfel, programul Academia Emoțiilor este construit cu pasiune pentru și în sprijinul familiei tale!
Numele meu e Florentina Pavăl și sunt Profa de Mate.
Cred cu tărie că menirea unui profesor este să ajute elevul să-și atingă potențialul maxim, să-și creeze propria imagine pentru că pe mine m-au marcat profesorii care au transmis stări și trăiri și nu cunoștințe, felul cum este profesorul este mai important decât ce predă el!
Chiar dacă noi suntem convinși 100% că intreaga ta familie va fi incantata de acest program, aveti la dispoziție 30 de zile pentru a testa programul fără niciun risc.
Dacă nu sunteți super mulțumiți, primiți toți banii înapoi.
Credem că meritați din plin această oportunitate de a învăța, a crește și a vă descoperi împreună, așa cum nu ați mai făcut-o până acum.
Programul se adresează copiilor cu vârsta cuprinse între 6 și 18 ani.
Academia Emoțiilor este un program special creat pentru echilibrul emoțional și dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor.
Se adresează întregii familii, mai precis relației părinte-copil și a modului în care putem crea armonie în familie învățând să comunicăm emoțional sănătos unii cu ceilalți.
Întregul program se desfășoară pe o perioadă de 6 luni, in care zilnic o sa primesti:
– Acces nelimitat pe platforma online
– Calendarul de activitati pentru saptamana in curs
– In fiecare zi, primesti pasii de parcurs:
– video pentru parintil
– video pentru copil
– informatii esentiale de retinut
– povesti terapeutice
– activitati si provocari pentru toata familia
Din momentul înscrierii, accesul în program va fi nelimitat. Astfel că, la sfârșitul celor 6 luni de program vei putea continua să accesezi programul oricând dorești, toata viata.
Programul se va desfășura pe o platformă online în care zi de zi, timp de 6 luni, se vor primi activități și provocări, informații scrise, video-uri pentru părinți și copii.
Din momentul înscrierii în program, pe adresa de mail se vor primi datele de acces, id-ul și parola la platforma online și link-ul de înscriere în grupul privat de facebook.
Grupul privat de facebook are ca obiectiv principal crearea unei comunități în care ne susținem reciproc, ne oferim suportul fără a judeca, critica sau eticheta și împărtășim din experiențe cu privire la parcurgerea programului.
Timpul recomandat este de 30 de minute pe zi.
Recomandam implicarea conștientă și crearea conexiunii cu copilul necondiționată de un timp anume.
Doar bucurați-vă de momentele petrecute altfel împreună, de acele momente în care vă descoperiți și cunoașteți, în care învățați să fiți bine cu voi.
Da, plata se poate efectua în 3 rate, însă poți beneficia de reducere dacă faci plata integral.
Pentru orice informație legată de accesul în program, poți scrie la adresa de mail: cursuri@florinalexandru.ro
Datele de acces sunt doar pentru tine si partenerul tău, la fel si aderarea în grupul de facebook.
Nu se poate pentru ca acest program este precum un puzzle. Fiecare modul reprezinta o piesa esentiala in dezvoltarea armoniei in familia ta. Scopul acestui program nu este sa obtii cateva tehnici de parenting pentru problemele din prezent, ci sa-ti reconstruiesti intreagul comportament parental care sa te ajute intreaga viata pentru orice problema o sa intalnesti in relatiile din familia ta.
Nu. Odată ce ai optat pentru varianta standard sau premium, precum și pentru opțiunea de plată integrală sau în rate, alte costuri suplimentare nu vor mai exista.
Programul nu condiționează în nici un fel timpul de parcurs al informației și punerea în aplicare a exercițiilor, activităților și provocărilor.
P.S. Recomandăm ca toate aceste activități zilnice să fie efectuate în joacă cu copilul, fără ca acesta să simtă presiunea că “trebuie” . Să devină un obicei zilnic prin care vă conectați unul cu celălalt și vă descoperiți altfel decât vă știți.
Pentru orice întrebări tehnice ne poți scrie la adresa: cursuri@florinalexandru.ro.
Pentru întrebări referitoare la conținutul cursului poți scrie la numărul de whatsapp:
0756 872 223