Ziua 1 – Ce este Inteligența emoțională


Exemplu – Emoții văzute și nevăzute!

Emoțiile noastre ne pot face probleme doar atunci când nu le vedem și când nu le înțelegem.
Adesea proiectăm asupra altora că din cauza lor avem o viață nefericită.
Cel mai clar exemplu este în cuplu.

Orice nemulțumire am avea, parcă are legătură cu partenera/partenerul și invers, desigur.

Nu conștientizăm ce a generat nemulțumirea și proiectăm neajunsurile asupra celuilalt și găsim situații și reproșuri incredibil de creative doar să ne susținem proiecțiile din propria noastră minte.

În cazul doamnelor:
La cumpărături când partenerul nu are răbdare și este nemulțumit, îmbufnat și caută să fugă fără să spună clar ce îl deranjează.

În cazul domnilor:
Așteptări legate de a observa efortul de a găti și a face curățenie acasă fără a vorbi deschis despre aceste activități și partenerul pare că nu respectă acest efort prin tot felul de gesturi: haine lăsate aiurea, obiecte puse aiurea, șamd.

Doamnele nu se simt apreciate și își pierd respectul de sine fără să înțeleagă sursa acestei lipse a încrederii în propria persoană.

PS Aceste exemple sunt cele comune, asta nu presupune că există vreo etichetă pusă pe careva sau o poziționare a feminității sau masculinității.

De reținut:

Capacitatea noastră de a ne observa emoțiile, de a le așeza, de a ne juca cu acestea, a le înțelege, de a le gestiona și a învăța cum să le consumăm atunci când este cazul.

Inteligența emoțională dezvoltă motivația intrinsecă, iar aceasta ne dezvăluie menirea noastră, adică propriul nostru „de ce”.

O altă formă de definire a inteligenței emoționale poate fi următoarea: așezarea emoțiilor în așa fel încât să ne ofere „de ce-ul?” dorit de conștientul nostru.

Exercițiu/Activitate:

Ce se ascunde în spatele gândurilor!

Te rog să te uiți la următoarele imagini și să identifici punctual ce observi că se ascunde după gânduri.

Provocare:

Te provoc să îți pui întrebarea următoarea întrebare ori de câte ori ai un gând astăzi:

Ce se ascunde în spatele acestui gând?