Ziua 5 – Empatia

De reținut:

Empatia este abilitatea de a ne putea pune în locul altcuiva, identificând ceea ce simte și de ce simte. 

Ea este înnăscută și o facem din reflex. 

Cheia echilibrului empatic este să nu cădem în extreme: nici să fim prea mult în „papucii” altora, nici să ignorăm complet ceea ce simt ceilalți. 

Dacă evităm emoțiile celorlalți nu înseamnă că nu avem o conexiune cu emoțiile lor; pur și simplu negăm rolul neuronilor oglindă și alegem să eliminăm emoția din relația cu ei, ceea ce nu este natural. 

Empatia sănătoasă începe prin a identifica emoțiile altora, dar să nu judecăm și să nu le asimilăm drept emoții proprii. În schimb, prea multă empatie presupune o manipulare (conștientă sau nu) ce pune pe primul loc persoana cealaltă, propria ta persoană trecând pe o poziție inferioară în ceea ce privește prioritățile. 

E important de știut: ca să poți să ajuți, trebuie ca tu să fii în regulă! 

Exemplu: Papucii mei și ai altora

Empatia – află mai multe

Empatia este un termen folosit inițial de psihologul american E. B. Titchener, în anii 1920. Termenul provine din cuvântul grecesc empatheia, care înseamnă a se simți în, și exprimă capacitatea de a percepe experiența subiectivă a altei persoane. 

De fapt, suntem în așa fel construiți din punct de vedere neurologic, încât identificăm, imităm și experimentăm emoțiile altei persoane cu ajutorul neuronilor oglindă.

Acești neuroni ne fac să mimăm sau ne dau impulsul de a mima o acțiune pe care o observăm la altcineva. Ei sunt localizați în cortexul premotor și guvernează activități diverse, de la vorbire și mișcare, până la simpla intenție de a acționa.

Când vedem pe cineva că își șterge o lacrimă, o porțiun din descărcările neurale ale creierului nostru mimează acea acțiune. 

În acest fel participăm la acțiunile celuilat ca și cum noi am face acțiunea. Când îi vedem expresia tristă de pe chip, ni se activează aceleași zone cerebrale ca și persoanei observate, deși nu la fel de intens.

Neuronii oglindă fac emoțiile să fie contagioase și să ne sincronizăm unii cu alții. Simțim trăirile celuilalt în timp ce ele acționează înăuntrul nostru. 

Asta ne ajută să depistăm intențiile și motivațiile altei persoane. Mințile noastre sunt în permanentă interacțiune, dialoghează la nivel inconștient cu fiecare persoană ce se află în fața noastră.

Putem ajunge chiar la nivelul în care între două creiere să se declanșeze circuite paralele sincronizate interpersonal, stare denumită rezonanță empatică.

Emoțiile rareori sunt exprimate în cuvinte în cadrul comunicării și de cele mai multe ori sunt folosite canale nonverbale: tonul vocii, gestica, expresia feței, mișcările trupului. 90% sau chiar mai mult din limbajul emoțional este nonverbal.

Mușchii faciali ne exprimă automat emoțiile, chiar și când încercăm să le reprimăm. Iar neuronii oglindă ai interlocutorului garantează că va trăi același sentiment și că ne va înțelege intențiile, motivația, starea.

Empatia se construiește pe conștientizarea de sine. Cu cât suntem mai deschiși față de propriile emoții, cu atât suntem mai capabili să înțelegem și interpretăm emoțiile altora.

Exercițiu: Să ne punem în papucii mentorilor

Un exercițiu simplu, dar extrem de eficient ce presupune să ne luăm mentorii cu noi oriunde am merge și orice am face

Ce avem de făcut:

Pasul 1:

Orice situație în care nu știi ce să faci, ești confuz sau îți este frică de alegerile pe care trebuie să le faci, te întrebi ce ar face mentorul tău sau mentorii tăi în acel moment.

Pasul 2:

Răspunsul să fie cel intuitiv, adică cel primit imediat cum ți-ai pus întrebarea, aproape instantaneu, nicidecum răspunsul rațional ce apare după circa două secunde.

Pasul 3:

Ia-l cu tine pe mentorul tău/mentroii tăi oriunde ai merge și orice ai face adresând întrebarea cât de des poți.

Provocare: Să luăm cu noi un mentor azi

Te provoc să iei un mentor din scurta listă de aici cu tine azi:

Constantin Brâncuși, Paul Ekman, David R. Hawkins, Eric Berne, Eckhart Tolle, Maria de Montessori, Maica Teresa.

Observă ce se schimbă în comportamentul tău și cu ce te ajută prezența noului mentor!